Ce ati dori sa imi transmiteti?

sâmbătă, 1 octombrie 2011

Cum sa scrii un roman

   Ai visat mereu sa te introduci ca fiind scriitor? De ce nu? Partea importanta din scrierea unui roman (ca si multe alte aspiratii) este sa il finalizezi, trebuie sa incetezi sa te mai gandesti la el ca la un vis, ci ca la o parte a listei tale cu "lucruri de facut". Uite cateva moduri prin care ai putea sa reusesti: 

  • Creaza un plan pentru romanul tau. Daca te gandesti doar ca trebuie sa "scrii un roman", ar putea fi mai greu pentru tine sa il scrii datorita ambiguitatii. Daca in schimb iti folosesti timpul pentru detaliile cartii tale, vei putea sa ii construiesti o forma si dorinta ta va fi mai realistica. 
  • Cateva dintre detaliile de care ai nevoie sunt urmatoarele: genul cartii tale, daca este fictiune sau non-fictiune, lungimea si numarul de capitole, daca va fi stand-alone sau parte dintr-o serie si stilul scrierii (naratiune la persoana I, mai multe puncte de vedere, etc). O sa fi surprins cat de distractive pot fi planurile initiale.  
  • Scrie despre ceea ce cunosti. Daca planuiesti sa scrii o carte de non-fictiune, este mai bine pentru tine sa contina lucruri despre care stii - ar putea fi ceva din domeniul in care lucrezi, un hobby, etc., iar daca vrei sa scrii fictiune, poti crea locul actiunii si personajele bazate pe experienta ta de viata. In acest fel, iti va fi mult mai usor sa incepi si ai toate sansele sa il termini.
  • Scrie o schita pentru fiecare capitol. Una dintre cele mai usoare moduri ca sa creezi "forma" romanului tau este sa iti faci schite. Poti incepe prin notarea unor evenimente care sa fie parte din poveste (bineinteles, incluzand o actiune in crestere, punct culminant, sfarsit). Dupa ce ai facut asta, separa-le in capitole. O sa te ajute sa ai o prezentare generala a intregii carti. 
  • Creaza o mica "Biblie" pentru roman. Planifica-ti personajele pe baza listei pe care ai facut-o. Ai putea incepe prin a da nume personajelor, atribute fizice, caracteristici, o viata, etc. Avand aceste referinte o sa te ajute sa determini modul in care vor actiona de-a lungul romanului si te vor ajuta sa asiguri armonia si consistenta. 
  • Pastreaza-ti mintea deschisa la idei. Tine minte ca unele dintre cele mai bune idei pe care le-ai avea apar atunci cand ai mintea relaxata si fara presiune. Asadar, daca iti vine deodata vreo idee in timp ce faci naveta sau gatesti cina, pregateste-te sa o notezi si sa o adaugi mai tarziu cand o sa ai timp. 
  • Alege-ti un timp pentru a scrie. Este usor sa lasi acest proiect sa dispara daca nu hotarasti ca trebuie sa il termini. Programeaza-ti doua ore pe zi sa scrii in fata calculatorului/laptopului. Incorporeaza atunci ideile pe care le-ai acumulat pe perioada zilei si vei reusi sa iti folosesti timpul la maxim.
   Asta trebuie sa faci! Am adunat aici cateva pareri ale unor scriitori pentru a va ajuta in procesul de creatie. Acum depinde doar de voi. Mult succes!

10 fantasies: