Ce ati dori sa imi transmiteti?

sâmbătă, 1 octombrie 2011

Cum sa scrii un roman

   Ai visat mereu sa te introduci ca fiind scriitor? De ce nu? Partea importanta din scrierea unui roman (ca si multe alte aspiratii) este sa il finalizezi, trebuie sa incetezi sa te mai gandesti la el ca la un vis, ci ca la o parte a listei tale cu "lucruri de facut". Uite cateva moduri prin care ai putea sa reusesti: 

  • Creaza un plan pentru romanul tau. Daca te gandesti doar ca trebuie sa "scrii un roman", ar putea fi mai greu pentru tine sa il scrii datorita ambiguitatii. Daca in schimb iti folosesti timpul pentru detaliile cartii tale, vei putea sa ii construiesti o forma si dorinta ta va fi mai realistica. 
  • Cateva dintre detaliile de care ai nevoie sunt urmatoarele: genul cartii tale, daca este fictiune sau non-fictiune, lungimea si numarul de capitole, daca va fi stand-alone sau parte dintr-o serie si stilul scrierii (naratiune la persoana I, mai multe puncte de vedere, etc). O sa fi surprins cat de distractive pot fi planurile initiale.  
  • Scrie despre ceea ce cunosti. Daca planuiesti sa scrii o carte de non-fictiune, este mai bine pentru tine sa contina lucruri despre care stii - ar putea fi ceva din domeniul in care lucrezi, un hobby, etc., iar daca vrei sa scrii fictiune, poti crea locul actiunii si personajele bazate pe experienta ta de viata. In acest fel, iti va fi mult mai usor sa incepi si ai toate sansele sa il termini.
  • Scrie o schita pentru fiecare capitol. Una dintre cele mai usoare moduri ca sa creezi "forma" romanului tau este sa iti faci schite. Poti incepe prin notarea unor evenimente care sa fie parte din poveste (bineinteles, incluzand o actiune in crestere, punct culminant, sfarsit). Dupa ce ai facut asta, separa-le in capitole. O sa te ajute sa ai o prezentare generala a intregii carti. 
  • Creaza o mica "Biblie" pentru roman. Planifica-ti personajele pe baza listei pe care ai facut-o. Ai putea incepe prin a da nume personajelor, atribute fizice, caracteristici, o viata, etc. Avand aceste referinte o sa te ajute sa determini modul in care vor actiona de-a lungul romanului si te vor ajuta sa asiguri armonia si consistenta. 
  • Pastreaza-ti mintea deschisa la idei. Tine minte ca unele dintre cele mai bune idei pe care le-ai avea apar atunci cand ai mintea relaxata si fara presiune. Asadar, daca iti vine deodata vreo idee in timp ce faci naveta sau gatesti cina, pregateste-te sa o notezi si sa o adaugi mai tarziu cand o sa ai timp. 
  • Alege-ti un timp pentru a scrie. Este usor sa lasi acest proiect sa dispara daca nu hotarasti ca trebuie sa il termini. Programeaza-ti doua ore pe zi sa scrii in fata calculatorului/laptopului. Incorporeaza atunci ideile pe care le-ai acumulat pe perioada zilei si vei reusi sa iti folosesti timpul la maxim.
   Asta trebuie sa faci! Am adunat aici cateva pareri ale unor scriitori pentru a va ajuta in procesul de creatie. Acum depinde doar de voi. Mult succes!

9 fantasies:

andra lavander spunea...

in fiecare personaj pe care il creezi pui o parte din tine si cand termini cartea descoperi ca esti tu in diferite ipostaje si actiunea esti land aanumite decizii in functie de felul tau de a fi

Anonim spunea...

Eu personal iti multumesc pentru acest post! Chiar imi doresc de mult sa scriu un roman, dar niciodata nu imi prea gasesc ideile. Acum, datorita tie, imi pot asterne pe hartie multele idei care imi vin in minte mai mereu. Multumesc mult pentru ca mi-ai dat acest imbold spre scrierea lor!

Anonim spunea...

Am atat de mult idei - am pana acum in minte vreo trei serii( una are treisprezece romane si celelalte trei) si alte doua romane separate pe care sunt nerabdator sa le scriu. Imi par atat de extraordinare incat cred ca vor revolutiona lumea! Si daca voi reusi sa le scriu, iti voi da si tie cate un exemplar din fiecare! :))

ioana alexandra spunea...

interesante tipsuri:)
in spatele fiecarui roman de succes (sau mai putin de succes:P)se afla intodeauna multa munca, multe informatii si nu in ultimul rand multa dragoste depusa

Diana Gavrila spunea...

@ Lavander. Da, fiecare personaj este un alter-ego al scriitorului. :D
@ Laurentzyu: Mult succes. E bine ca ai multe idei, insa nu uita sa le notezi. E pacat sa se piarda.
@ Ioana Alexandra: Mult din fiecare.

Anonim spunea...

multumesc mult pentru acest articol

Unknown spunea...

Un articol foarte bun ! Multă baftă în continuare tuturor scriitorilor amatori . Sunt sigură că într-o zi veţi lansa nişte romane de succes !

Life'sjourney spunea...

Excelenta cartea o recomand cu 10/10

Anonim spunea...

buna! sincer...mi a placut f mult "sfaturile" sugerate de catre d voastra!Ideea e ca cel putin pe mine m au ajutat intr o oarecare masura, dat fiind faptul ca lucreez la scrierea unui roman de ceva timp,sunteti un om talentat!Tot respectul!!Saru mainile...