Ce ati dori sa imi transmiteti?

luni, 24 martie 2014

Proba 11. Cu o carte nu se face primăvară, dar răsare soarele

Bună, dragii mei! Este timpul unei noi pagini din jurnal, fiindcă tema pusă în discuție de Editura ALL este potrivită sufletului meu și simt nevoia să vă spun mai multe despre mine. Poate că vă va ajuta să vă faceți o impresie asupra trăirilor pe care le experimentez de fiecare dată când o nouă poveste îmi acaparează atenția și să gustați și voi bucuria pe care o puteți găsi între paginile unei cărți

Așadar, să începem. O să pornesc pe urma primilor pași în experiența de cititor, cum am început strânsa relație cu literatura și ce m-a determinat să continui această legătură de-a lungul anilor. Pe scurt, ce înseamnă pentru mine cartea. Prin acest articol mă adresez în primul rând tuturor celor care nu înțeleg care este motivul pentru care noi cititorii ne agățăm atât de puternic de lectură și de ce am făcut din asta un stil de viață. Rămâneți alături de mine în continuare, pentru beneficiile pe care ni le aduce, iar pentru părinți am câteva modalități prin care să vă ajutați copiii să fie interesați să deschidă din proprie inițiativă o carte.


Dacă trebuie să mulțumesc cuiva aceea este mama. Ea este ființa care mi-a arătat calea spre literatură și a împărțit cu mine iubirea pe care și ea o poartă în suflet de mică. Am întrebat-o înainte de a începe să scriu, despre copilăria mea și despre primele cărți pentru copii și mi-a povestit de zilele în care o rugam să îmi citească, când nu știam încă literele. Frumoase vremuri. Într-adevăr, acest obicei se poate cultiva prin răbdare, exemplul propriu și povestioare potrivite vârstei,  creându-i copilului tău un mediu primitor și plin de iubire în care să se dezvolte. Pe atunci eu adoram Micuța sirenă, Scufița Roșie și Cei doi iepurași (un diafilm pe care mi-l citeau verișorii când îi vizitam în vacanțe), dar sunt foarte multe din care puteți alege. Nu vă supărați dacă el vă roagă să îi citiți povești din nou și din nou, este modul lui de a vă spune cât de mult îi place să vă asculte și că sunteți pe drumul cel bun


Când am reușit într-un final să mă descurc cu cititul, lucrurile au devenit mult mai ușoare pentru toată lumea. Mama era acum doar dicționarul pentru cuvinte necunoscute, cu explicații pe înțelesul meu. Astfel am trecut la cărți de aventuri ca Singur pe lume, Aventurile lui Tom Sawyer, Colț alb și Fram, ursul polar. Sorbeam cuvintele fără oprire, simțind că fiecare carte își lasă amprenta asupra mea. Dintr-o dată, aveam nenumărate lumi pe care le puteam explora și noi vieți de trăit. Eram de o curiozitate formidabilă. O dată cu ele am început să îndrăgesc animalele, să înțeleg mai bine lumea din jurul meu și rostul fiecărui lucru. Nici nu vă puteți imagina câte se pot învăța prin intermediul lecturii și cum i se dezvoltă unui copil imaginația. În perioada aceasta am cumpărat o parte importantă din biblioteca pe care o am azi și, chiar și recompensele, se materializau în cărți.     

Timpul a trecut, m-am împrietenit și cu editurile, echipa care îmi transformau visele în realitate prin munca lor. Așa a luat naștere visul de a lucra ca traducător pentru a face dintr-un hobby o meserie foarte, foarte plăcută. Printre primele eroine preferate s-a numărat Oksa Pollock, care mi-a devenit confidentă, iar alături de ea am pornit să salvez lumea. Editura ALL are în portofoliul său o gamă largă de cărți pentru toate vârstele care să vă încânte, la fel ca pe mine. Ce spuneți de Pisicuțele Războinice, o carte fantastică despre pisici? Sau poate Manualul prințeselor, un ghid pentru o conduită exemplară.

Dacă nu sunteți convinși nici acum, acestea sunt motivele pentru care ar trebui să dai o șansă cititului:
1. Îți dezvoltă memoria și creierul, iar pe termen lung scade riscul apariției bolii Alzheimer. 
2. Înveți lucruri noi, la care poate că nu ai acces altfel, cum ar fi vizitarea unei țări străine și culturi noi. Există cărți pe orice subiect preferi, dacă ești dispus să cauți. 
3. Crește capacitatea de concentrare pe o durată mai lungă de timp.
4. Cum am mai spus, îți dezvoltă creativitatea și imaginația.
5. Este o modalitate plăcută și foarte utilă de a-ți petrece timpul liber.
6. Găsești noi teme de dezbătut cu prietenii.
7. Poți învăța din greșelile altuia fără a le repeta. 
8. Este demonstrat că vei deveni mai isteț. 
9. Te vei putea mândri apoi cu viteza cu care citești. 
10. Vei învăța să te exprimi mai bine și să legi coerent ideile, învățând cuvinte noi.
11. Îți dezvoltă cultura generală într-un mod plăcut, fără a te chinui să înveți munți de caiete și teorii dificile. E o învățare mult mai eficientă, în genul unei experiențe proprii, cu care se aseamănă lectura.
12. Te poți relaxa, reducând stresul. 
13. Se spune că vindecă depresia și crește optimismul, pozitivitatea.  
14. Pentru mine a format o legătură mai apropiată față de părinții mei, în special cu mama. 
15. Uiți cu ușurință de probleme și poți evada atunci când simți nevoia într-un univers sigur, protector.

Dacă aveți și alte motive pentru care citiți (practice sau nu), nu ezitați să mi le spuneți și mie printr-un comentariu. Sper că v-am crescut interesul măcar cu un gram pentru lectură și că data viitoare când se va ivi în fața voastră librăria, nu o veți ocoli, ci veți păși înăuntru și vă veți plimba privire printre cărți, alegând una care să vă placă. Nu este niciodată târziu să descoperiți magia și deliciul literaturii.  



Articol înscris în cadrul competiţiei Spring SuperBlog 2014.