Ce ati dori sa imi transmiteti?

miercuri, 4 ianuarie 2012

Cum sa narezi la persoana I




   Unele din cele mai interesante creatii din literatura contin naratiunea la persoana I, care poate fi aubiografica sau fictiune in totalitate. Pentru cateva motive, povestile impartasite de povestitor imprumuta autenticitate cartii. Un exemplu al unei povesti la persoana I este seria"Twilight". Daca iti doresti si tu o astfel de poveste sunt cateva reguli pe care trebuie sa le stii:
  
1. Regula nr. 1 - foloseste mereu "eu", "noi" sau "mie'. Folosind aceste pronume te vor ajuta sa ilustrezi toate gandurile, actiunile si nararile personajului principal. Indiferent de evenimentul pe care decizi sa-l incluzi in cartea ta, trebuie mereu sa fie spus din punctul tau de vedere. Asta inseamna ca dialogul, actiunile, amintirile trebuiesc povestite ca si cum au loc sub privirea ta. 
  2. Regula nr. 2 - manevreaza gandurile altor personaje. Din moment ce povestirea are loc in mintea ta, va fi dificil sa arati ce gandesc celelalte personaje, doar daca ele iti marturisesc. Asta inseamna ca trebuie sa te folosesti de confesiuni si emotii pentru a exprima ceea ce iti doresti. 
  3. Regula nr. 3 - foloseste ocazional nararea la persoana a III - a. Ai putea adauga naratiunea pentru a te ajuta sa continui povestea. Cateva activitati ar putea avea loc fara personajul principal, dar tine minte ca prea multa naratiunea la persoana a III - a iti va modifica romanul pe de-a-ntregul.
  4. Alte sfaturi. Sunt o multime de lucruri bune de care beneficiezi atunci cand scrii la persoana I. Poti include secvente de vis ale personajului principal sau monologuri ce au loc in mintea lui pentru a exprima viitoarele sentimente si ganduri. De asemenea pot aparea episoade cand acesta scrie in jurnal cele mai adanci si ascunse trairi. Suspansul poate fi infatisat prin falsele presupuneri ale personajului, de vreme ce asta se intampla dese ori in viata reala.  
   Cand creezi o poveste este indicat sa desprinzi conflictul principal la inceput si sa-l dezvolti pe segmente. Nu trebuie sa scrii direct de la inceput la sfarsit. Imparte totul in parti mai mici si incepe de acolo. Poti caracteriza mai amanuntit un personaj cand "aduci" personaje din trecutul sau - o fosta prietena, dadaca din copilarie, unchiul favorit, etc. In acest fel gasesti episoade importante care sunt totusi centrate pe tema si naratiunea la persoana I. 
   Mult succes!       

7 fantasies:

DORICE spunea...

Stii mie intotdeauna mi s-a parut mai simplu sa scriu la persoana a III-a. Asa pot descrie sentimentele tuturor personajelor, nu doar sa le presupun din punctul meu de vedere ca personaj! Desi, daca stau bine sa ma gandesc nu e mereu usor cand trebuie sa descriu sentimentele unui barbat, sau batran.

Diana Gavrila spunea...

Eu am scris o singura povestioara pana acum la persoana a III - a, dar mi-este mai usor la persoana I. Ai dreptate, e destul de dificil sa scrii din punctul de vedere unui barbat sau batran. Depinde de fiecare.

Diana Gavrila spunea...

@ Dorice: Ti-am trimis un comentariu pe blogul tau. Sper ca l-ai primit. Numai bine!

MikuMyuuki spunea...

Eu am perioade. Citesc ceva la persoana a III-a si-mi place, ma apuc sa scriu si eu asa, si viceversa.:))
Dar mai usor imi e la persoana I.
Ati descris vreodata la persoana a II-a?
Mie nu-mi place; e cam...

`miku

DORICE spunea...

Regret, Diana, idiotii aia de la weblog, mi-au sters toate comentariile! Ti-am spus ca vreau sa imi fac un blog nou, imediat ce imi cumpar domeniu. Din cauza lor nu mai scriu! De fiecare data cand vreau sa postez ceva, trebuie mai intai sa salvez ca document in calculatorul meu, ca de obicei pagina lor de eroare si risc sa pierd tot ce am scris. Dar merci ca ai citit!

Anonim spunea...

Buna, am o idee pe care incerc sa o transpun in scris, la persoana I. in timp ce scriam m-am lovit de problema in a scrie la trecut, povestind ce mi s-a intamplat, sau la prezent. Prezentul pentru mine ar adauga un plus de implicare in poveste pentru ca totul se intampla acum, iar cititorul e alaturi de mine in suspansul creat de evenimente. problema mi-a aparut in prezentarea spatiului si vremurilor ( e vorba de un SF), pentru ca in sirul evenimentelor ce se deruleaza in prezent, nu pot lega motivul pentru care eu prezint aceste vremuri, prin asta intelegandu-se ca eu povestesc totusi cuiva... ce parere ai? sper ca m-am facut cat de cat inteleasa :)

Diana Gavrila spunea...

@Anonim: Buna. Interesanta ideea ta. Din punctul meu de vedere ai putea face un mixt intre prezent si trecut, sa spui cum au evoluat lucrurile in "universul" tau, cum gandesti tu totul, dar sa o faci treptat, nu sa arunci toate informatiile in primele pagini. Cred ca daca ai face astfel ai pierde atentia cititorului. Trebuie sa se ataseze mai intai de personajul tau principal ca apoi sa fie interesat sa afle mai mult despre el si lumea in care traieste. Sper ca iti este de ajutor sfatul meu. Te pup. Mult spor in continuare!