Ce ati dori sa imi transmiteti?

miercuri, 4 ianuarie 2012

Cum sa narezi la persoana I
   Unele din cele mai interesante creatii din literatura contin naratiunea la persoana I, care poate fi aubiografica sau fictiune in totalitate. Pentru cateva motive, povestile impartasite de povestitor imprumuta autenticitate cartii. Un exemplu al unei povesti la persoana I este seria"Twilight". Daca iti doresti si tu o astfel de poveste sunt cateva reguli pe care trebuie sa le stii:
  
1. Regula nr. 1 - foloseste mereu "eu", "noi" sau "mie'. Folosind aceste pronume te vor ajuta sa ilustrezi toate gandurile, actiunile si nararile personajului principal. Indiferent de evenimentul pe care decizi sa-l incluzi in cartea ta, trebuie mereu sa fie spus din punctul tau de vedere. Asta inseamna ca dialogul, actiunile, amintirile trebuiesc povestite ca si cum au loc sub privirea ta. 
  2. Regula nr. 2 - manevreaza gandurile altor personaje. Din moment ce povestirea are loc in mintea ta, va fi dificil sa arati ce gandesc celelalte personaje, doar daca ele iti marturisesc. Asta inseamna ca trebuie sa te folosesti de confesiuni si emotii pentru a exprima ceea ce iti doresti. 
  3. Regula nr. 3 - foloseste ocazional nararea la persoana a III - a. Ai putea adauga naratiunea pentru a te ajuta sa continui povestea. Cateva activitati ar putea avea loc fara personajul principal, dar tine minte ca prea multa naratiunea la persoana a III - a iti va modifica romanul pe de-a-ntregul.
  4. Alte sfaturi. Sunt o multime de lucruri bune de care beneficiezi atunci cand scrii la persoana I. Poti include secvente de vis ale personajului principal sau monologuri ce au loc in mintea lui pentru a exprima viitoarele sentimente si ganduri. De asemenea pot aparea episoade cand acesta scrie in jurnal cele mai adanci si ascunse trairi. Suspansul poate fi infatisat prin falsele presupuneri ale personajului, de vreme ce asta se intampla dese ori in viata reala.  
   Cand creezi o poveste este indicat sa desprinzi conflictul principal la inceput si sa-l dezvolti pe segmente. Nu trebuie sa scrii direct de la inceput la sfarsit. Imparte totul in parti mai mici si incepe de acolo. Poti caracteriza mai amanuntit un personaj cand "aduci" personaje din trecutul sau - o fosta prietena, dadaca din copilarie, unchiul favorit, etc. In acest fel gasesti episoade importante care sunt totusi centrate pe tema si naratiunea la persoana I. 
   Mult succes!