Ce ati dori sa imi transmiteti?

sâmbătă, 10 decembrie 2011

Trecutul dinaintea mea... - Partea 4

   Am lasat-o pe Belle la bucatarie sa ajute la aranjarea mesei, iar eu am coborat in living. Peretii erau impodobiti cu tablouri ce intruchipau portrete ale unor persoane foarte dichisite, in dreptul fiecaruia fiind scris numele acestuia. Erau stramosii mei: Arthur Wheel, Nicholas Wheel, William Wheel, Helen Wheel, Issobell Wheel, Jane Wheel. Aveam acelasi nume de familie. Eu eram Ema Wheel.
   M-am oprit in fata tabloului lui Helen. Frumusetea ei depasea orice tipar. Parul ei roscat-auriu ii acoperea umerii aproape in intregime, atat era de bogat. Avea insa un zambet rece, de superioritate si o siretenie ascunsa in privire.
  - Buna, draga mea, se auzi o voce cunoscuta din spatele meu. Aici erai. Te-am cautat in camera ta. Masa este gata. 

  - Cine este ea, mama?
  - Este sora mea, Helen, matusa ta. Locuieste in Caterbury. Nu ai mai vazut-o de cand erai mica. O sa vina la petrecere. Ai uitat deja? Ti-am mai spus.
  - Ah, da. Emotiile. E foarte frumoasa.  

  - Seamana mult cu tine, numai ca tu esti si mai frumoasa. Haide, trebuie sa mergem. Steward! Am gasit-o, striga ea.
   Tata aparu in cateva secunde langa mama, luand-o de mana dragastos. Se apropie apoi de mine si ma saruta pe frunte.
  - Cum a fost la scoala, scumpo?
  - Pai...bine.
  - Te mai doare capul, intreba si mama ingrijorata.
  - Nu, mi-a trecut.
  - Masa este servita, striga cineva din bucatarie.
   Ne-am asezat toti trei la masa, tata in capatul mesei, iar eu si mama de-o parte de si alta a lui. Incaperea era grandioasa, frumos decorata, masa lunga, de lemn, fiind incadrata in mijloc.
   Parintii mei erau aceiasi, doar putin mai sofisticati - dar nu aveam de ce sa ma plang. Mama purta o rochie bradata de culoare visinie, pe talie, lunga, iar tata un costum de aristocrat din secolul XVII sau XVIII si o palarie de culoare neagra. Nu am fost niciodata o iubitoare infocata a istoriei, asa ca nu stiam exact.
   Mancarea a fost delicioasa, desi putin nesarata (Stiu ca nu e bun excesul de sare, dar altfel simt ca nu are niciun gust). Semana cu o ciorba pe care numai bunica mea care murise in urma cu 3 ani ar face-o. Am avut dreptate - bucatareasa era nimeni alta decat bunica, dar mult mai tanara decat mi-o aduceam eu aminte. Cand a trecut prin dreptul meu imi zambi calduros si isi pleca capul in semn de salut (Trebuia sa ma obisnuiesc si cu saluturile. Cu greu m-am abtinut sa nu-i spun bine-cunoscutul si mult-folositul "Saru' mana"). Mama i-a dat cateva ordine si apoi s-a intors repede in bucatarie pentru a-si continua treaba.
  - Saru' mana pentru masa, am rostit cand am epuizat tot ceea ce mi-a fost pus inainte. A fost delicios.
  - Sa-ti fie de bine, au rostit amandoi. Apropo... Sper ca nu ai asteptat prea mult pana au venit Peter si Anne sa te ia. I-am tot spus tatalui tau ca trebuie sa mai cumparam o caleasca. In curand vei fi majora si vei avea nevoie de una personala.
   "Asadar caleasca era corespondenta masinei in zilele noastre, am gandit in sinea mea. E bine si asa :))"  
  - Am asteptat foarte putin, am mintit eu. Multumesc, mama. V-as fi foarte recunoscatoare.
   Cu adevarat nici macar nu ma asteptam sa-i vad. Doar era un vis...care tinea mai mult ca de obicei. Incepeam sa-mi fac griji.
   M-am ridicat de la masa, asezandu-mi cu atentie frumoasa rochie roz pal cu flori trandafirii. Era o placere sa o port - ma simteam o printesa...si putin rasfatata. :D
   Am anuntat ca ma duc in camera mea pentru a ma odihni si ca o iau pe Anne cu mine in caz ca o vor cauta. Puteam sa ma obisnuiesc cu o astfel de viata.
  - Sigur, Em. Du-te, mi-a spus mama zambind.
   Era timpul pentru o mica inspecie a casei :D.
- Va urma -