Ce ati dori sa imi transmiteti?

duminică, 27 noiembrie 2011

Recenzie "Lolita" - Vladimir Nabokov

   Am auzit numeroase zvonuri despre aceasta carte, Lolita, inainte de a o primi pentru recenzie de la Libraria Online Libris (Multumesc mult!), despre subiectul tabu pe care il abordeaza, pedofilia. Imi dau seama acum de ce pentru o lunga perioada de timp a primit atatea reactii negative din partea cititorilor, ingroziti de pasiunea obsesiva a unui barbat matur pentru o fetita de 12-13 ani.

    Synopsis:   

   Humbert Humbert este numele barbatului de 37 de ani care purta mereu in sufletul lui o simpatie exagerata pentru fetite, pe care le numea "nimfete". Le urmareste mereu, oriunde merge, alaturi de bonele lor. Cand o intalneste pe Dolores, poreclita Lolita, careia trebuie sa ii fie profesor de franceza, se indragosteste pe loc de ea si recurge la orice metoda pentru a-i fi alaturi, ajungand sa se casatoreasca cu mama ei, Charlotte.
   Chiar daca este imorala aceasta alegere a lui, este curios de observat ca si tanara domnisoara ii raspunde avansurilor lui, pornind pe un drum al maturizarii precoce. Toate gandurile si pasiunea bolnava pe care le nutreste pentru copila le noteaza intr-un jurnal, acesta fiind singurul care il da de gol. Moartea intr-un accident de masina a mamei Lolitei, care ii citeste jurnalul, distruge orice posibilitate de a impartasi secretul celorlalti.
   Tristetea pe care o emana lectura acestui roman nu face decat sa sublinieze drama profunda pe care o traieste Humbert. 



    Parerea mea:
  
Este prima data cand citesc o astfel de carte. Am fost cu adevarat scarbita de atitudinea lui Humbert si de posibilitatea existentei unei mentalitati atat de bolnave a unui barbat. Povestea este destul de greu de digerat, dar mi-am dat seama in final ca este totusi una de dragoste, o confesiune mai exact, iar Lolita este un participant direct, cu toate ca exista multe impedimente morale.
   Stilul de scriere este tip jurnal, confesional, cum am mai spus, in care se impletesc jocurile erotice ale personajului principal.
   M-a socat foarte tare cand mi-am dat seama ca ajunge sa imi placa aceasta carte, pentru ca pornisem pe ideea ca Humbert merita doar dispret din partea mea.
   V-o recomand si voua, celor care doriti sa gustati putin din dramatismul unui om infrant de evenimentele coplesitoare din viata lui.

    Nota mea:  4/5
    O puteti cumpara de AICI (Libris). 

3 fantasies:

andra lavander spunea...

am citit si eu cartea in acesta vara si sincer daca as putea da timpul inapoi nu m-as apuca de ea, ma dezgusta aceste pedofil care distruge viata unui copil si duce la moarte o femeie care il iubea

Diana Gavrila spunea...

@ Andra Lavander: Stiu, asa simt si eu, dar este o lectie de viata pana la urma. Nu tot ce se intampla in jurul nostru este placut, din pacate. E alegerea fiecaruia daca citeste sau nu cartea.

Anonim spunea...

eu totusi cred ca-mi va placea cartea... am un sentiment