Ce ati dori sa imi transmiteti?

marți, 15 noiembrie 2011

Recenzie - Ce-as fi eu fara tine - Guillaume Musso

   Iata ca a sosit timpul unei noi recenzii, a cartii "Ce-as fi eu fara tine", primita de la libraria online Libris. Multumesc mult!
    Synopsis:
   Atentia graviteaza asupra celor doua tipuri principale de dragoste: cea parinteasca, paterna, si cea pasionala, a iubitului. Gabrielle este lipsita de ambele, deoarece este parasita de barbatii care ar fi trebuit sa i-o ofere: Archibald, tatal sau, este urmarit de drama pierderii fiintei iubite si isi petrece timpul jefuind cele mai pretioase artefacte ale lumii timp de peste 20 de ani, iar Martin renunta la dorinta de a deveni scriitor si ajunge politist, in prezent pe urmele lui Archibald. Destinul le pregateste insa o farsa: fata este nevoita sa aleaga intre ei, iar revederea lor ii zdruncina puternic universul in care traise pana atunci. 
    Parerea mea:
   Tin sa va spun inca de la inceput ca descrierea de pe spate este gresita, tatal fiind confundat cu iubitul si viceversa. Mi-a placut cum este imbinate genurile: dragostea cu actiunea, precum si felul in care am fost transpusa cu usurinta in pielea fiecarui personaj. Acestea mi s-au parut bine construite, ele avand o motivatie clara pentru comportamentul lor care le da credibilitate, cititorul putandu-se regasi in situatia descrisa atat de frumos de scriitorul Guillaume Musso. Vi-o recomand cu drag. 

    Nota mea: 5/5  
    O puteti gasi: AICI
    Despre autor:


   Guillaume Musso (născut în 1974) este unul dintre cei mai populari scriitori francezi contemporani. Încă de la vârsta de zece ani a fost sigur că va scrie romane. Mama lui, bibliotecară, i-a trezit gustul pentru literatură, hrănindu-l cu „Proust la biberon”. La vârsta de 19 ani, Musso a plecat în Statele Unite ale Americii, unde a petrecut câteva luni, îndrăgostindu-se de New York. S-a întors în Franţa plin de idei pentru romanele sale, iar după ce şi-a luat diploma în ştiinţe economice la Universitatea din Nisa, a fost timp de zece ani profesor de economie şi ştiinţe sociale.
   Ideea romanului care i-a adus celebritatea i-a venit după ce a trecut printr-o experienţă terifiantă: la 24 de ani, a suferit un grav accident de maşină, care l-a făcut să reflecteze la sensul vieţii şi la posibilitatea ca ea să se sfârşească pe neaşteptate. 
  Următoarele romane – Sauve-moi (2005), Seras-tu là? (2006), Parce que je t’aime (2007), Je reviens te chercher (2008), Que serais-je sans toi? (2009), La fille de papier (2010) – au fost la fel de bine primite de public şi sunt în curs de adaptare cinematografică. Cărţile sale s-au vândut în aproape 6 milioane de exemplare şi au fost traduse în peste 40 de limbi. 


Cateva citate deosebite:

  • "Si cateodata e un vartej devastator, un taifun violent care ne trage la fund. Iar atunci, purtati de furtuna ca o biata coaja de nuca, ne dam seama ca trebuie sa infruntam singuri valul. Si ne dam seama ca ne este frica."
  • "...multi spun ca, de fapt, cele mai frumoase povesti de iubire sunt cele pe care nu am apucat sa le traim. Atunci, cine stie, poate ca si saruturile pe care nu le primim sunt cele mai intense..."
  • "Deocamdata, suntem ca doi oameni care isi fac semne de pe cele doua maluri ale unui rau. Uneori se intalnesc cateva clipe la mijlocul unui pod, petrec cateva minute impreuna, la adapost de vanturile vrajmase, apoi fiecare se intoarce pe malul lui, asteptand sa se reintalneasca mai tarziu, pentru mai multa vreme. [...]
     Sunt acolo, Gabrielle, de cealalta parte a fluviului. Te astept.
     Podul care ne desparte poate sa para gata sa se prabuseasca, dar sa stii ca e unul solid, construit de trunchiurile unor arbori care au infruntat multe furtuni. "
  •  " Trebuie sa ne pastram fragilitatea, caci ea e cea care ne apropie unii de altii, in vreme ce puterea ne indeparteaza." (Jean-Claude Carriere)
  • "In meseria lui de copoi s-a jucat adeseori cu focul, si cateodata s-a ars. In seara asta se simte deopotriva invincibil si de o mare vulnerabilitate, sfasiat de dorinte contradictorii, intre dorul de o imbratisare si cel de o ruleta ruseasca, precum un echilibrist care merge pe o sarma intinsa intre doua stanci."