Ce ati dori sa imi transmiteti?

duminică, 23 noiembrie 2014

Proba 21 - Emoțiile și rolul lor


   Toți vorbim despre sentimente și emoții, le recunoaștem,  dar prea puțini ne lăsăm conduși de ele sau reușim să le controlăm. Este „la modă” să fii rece, nepăsător, să întorci celuilalt faptele cu aceeași monedă. Preferăm să ne mascăm mânia, să ne spunem în gând „o să vezi tu”, în loc să spunem ce ne doare, ce ne deranjează și să rezolvăm discrepanțele dintre noi. Am devenit roboți care preiau comanda fără expresie, fără umbră de compasiune, pregătiți să atacăm pe oricine ne provoacă. Acesta ar trebui să fie oare viitorul nostru? 

   Înainte de a lua o decizie în acest sens trebuie să punem în balanță folosul pe care ni-l aduce această deschidere pe care noi am putea-o exprima față de persoanele cu care interacționăm, față de comunitate, și apatia la care apelăm în schimb. Credeți că ne place să trăim într-un mediu ostil, meschin, în care trebuie să ne uităm mereu peste umăr de teamă? În care stresul este la cote maxime și orice greșeală este aspru pedepsită? Răspunsul firesc este nu. Dorim să fim fericiți, împliniți din toate punctele de vedere, dovadă fiind încercările noastre neîncetate de a ne găsi sufletul pereche, concepție de care suntem strâns legați, chiar dacă cei mai mulți nu o recunosc. Totuși, dacă ne dorim atât de mult binele, de ce acționăm în direcția opusă? Oare pot locui aceste sentimente atât de diferite într-o singură persoană? Da, dacă ne folosim de ele și nu le lăsăm pe cele negative să-ți clădească culcuș în sufletul nostru. 

   Este uman să simțim, indiferent de felul în care sentimentele ne ating. Unele ne întristează, altele ne bucură. Trebuie să preluăm controlul asupra vieții noastre, pentru ca fiecare expresie a noastră să redea exact adevărata noastră stare. Nu invers. Fii propriul stăpân al emoțiilor tale! Schimbarea trebuie să vină de la fiecare dintre noi pentru a conta. Deoarece sunt conștientă de acest lucru știu ce aș putea face pentru ca viața mea să se îmbunătățească. Am nevoie de puterea de a spune lucrurilor pe nume. Vreau să fiu capabilă să fiu sinceră până la final, însă fără a jigni. Vreau să renunț la obiceiul de a acumula furia în interior până în momentul în care sunt gata să explodez. Vreau!    


  Buddha avea o zicală înțeleaptă ce reflectă tocmai acest lucru, un sfat din care avem ce învăța: „Să ţii furia în tine e ca şi cum ai prinde un cărbune încins pe care vroiai să-l arunci în altcineva. Tu o să te arzi!” Nu există cuvinte care să descrie mai simplu și mai exact efectul sentimentelor negative asupra personalității noastre. Este asemeni unui foc ce arde tot ce avem mai bun în noi, iar în urma lui rămân cele mai întunecate gânduri și porniri pe care nu ar trebui să le cunoaștem sau să le folosim vreodată. Acesta nu este locul unde doresc să ajung, de aceea îmi impun să învăț să îmi exprim nemulțumirea, îndoiala, teama, să le înțeleg și să le accept înainte să mă acapareze și să mă controleze. Nu le voi folosi să le „arunc în altcineva”, ci să construiesc o cale de înțelegere între noi, un numitor comun.


   De astăzi vreau să fiu sinceră față de cei din jur și față de mine, să fiu atentă la detalii, să fiu sensibilă la nevoile lor. Vreau să simt, să transmit aceste sentimente mai departe fără să-mi fie teamă. Pentru că emoțiile ne fac puternici și avem nevoie de ele!  
- Articol înscris în competiția SuperBlog 2014 - 

1 fantasies:

cristi spunea...

cred ca singuri simtim.Adica nu cred ca trebuie sa fiu impins de cineva sa plang atunci cand e de plas,sa ma forteze cand trebuie sa rad. adica vreuau sau nu vreau sa simt atunci cand trebuie