Ce ati dori sa imi transmiteti?

joi, 3 decembrie 2015

Vampirul de pe Strada Sforii de Sergiu Someșan - Recenzie

Vampirul de pe Strada Sforii
Synopsis:
O serie de crime bizare zguduie din temelii liniștea Brașovului. Una după alta, trei tinere fete sunt ucise în centrul orașului, pe Strada Sforii, cea mai îngustă stradelă din estul Europei. Toate au fost omorâte în același fel: mușcate de gât și abandonate pe stradă. Cât erau în viață, pe cele trei fete le lega un singur punct comun: toate fuseseră virgine. Să fie vorba de un vampir? Sau este mâna unui ucigaș cu sânge rece care se ascunde sub masca unui vampir pentru a încurca urmele ce duc spre el? Criminaliștii din Brașov, ajutați de un ciudat trio de detectivi veniți din București, vor încerca din răsputeri să dea de capătul acestor întâmplări misterioase. Dacă vor izbuti sau nu, veți afla citind una din cele mai complexe narațiuni polițiste scrise la noi în ultimele decenii!
Părerea mea:
Acum câteva luni am primit un colet plin de cărți de la autorul Sergiu Someșan (Mulțumesc frumos! :D) și printre acestea am găsit și Vampirul de pe Strada Sforii, cea mai recentă publicație a dumnealui. A fost necesar pentru mine să încep cu aceasta, deoarece m-a intrigat subiectul abordat, iar coperta a constituit un imbold important. Nu vi se pare minunată?
Cartea se încadrează în genul polițist și are la bază niște crime ciudate ce se petrec în Brașov, pe celebra Stradă a Sforii. Aceste crime sunt ciudate prin particularitatea victimelor, care sunt fete tinere, virgine, golite de sânge. Este de la sine înțeles de ce criminalul este comparat cu un vampir, mai ales când acestea prezintă urme de mușcături la nivelul gâtului, iar indiciile nu se încheie aici. 
Pornim astfel pe urmele criminalului împreună cu subinspectorul Dăciulescu Alina, comisarul Câmpeanu și echipa lor, care împart sarcinile pentru a rezolva cazul cât mai repede. Aflăm din ce în ce mai multe despre victime, dar și despre obiectele găsite la locul crimei, obiecte care ar trebui să ne învețe mai multe despre creatorul lor. 
Pe lângă echipa de la Brașov de specialiști veniți pentru elucidarea misterului, intră în acțiune trio-ul de la București: Pisica, Malamutul și Spiridon, care au un rol important prin metodele lor nu tocmai convenționale. Pisica și Malamutul au fost personajele mele preferate, atât pentru utilitatea lor ca echipă, cât și ca individualități.  
Mi-a plăcut mult acțiunea în sine și felul în care indiciile sunt puse la final cap la cap, fiindcă am fost plăcut surprinsă. Deși nu am citit decât o carte a Agathei Christi vreau să spun că mi s-au părut asemănătoare cele două stiluri de scris, ceea ce m-a bucurat. De asemenea, am apreciat mult locurile descrise în carte, din moment ce sunt din Brașov și îmi sunt cunoscute. Uneori am avut impresia că evenimentele au avut loc cu adevărat, iar cei apropiați m-au tot întrebat dacă se bazează pe fapte reale. :D

Singurul lucru pe care mi l-am dorit la final a fost încă vreo 50-100 pagini, deoarece nu voiam să părăsesc acest univers cunoscut, dar în același timp plin de mister. Cu siguranță aș mai citi alte aventuri ale trio-ului și sper că voi avea această ocazie!  
Vă recomand cu drag cartea și vă invit și pe voi să descoperiți criminalul și să aflați dacă este vampir sau nu. :P
Nota mea:
Note
4,5 fluturași din 5
Recenzie video: 

Despre Sergiu Someșan:
Sergiu Somesan s-a născut pe 8 decembrie 1954 în orașul Reghin, Județul Mureș, România.
A urmat școala primară în Teaca, județul Bistrița-Năsăud și în Codlea, județul Brașov. Liceul l-a început în Codlea și l-a terminat la Petroșani, unde a urmat trei ani cursurile Institutului de Mine din Petroșani.
Între 1972 și 1990 a ocupat mai multe funcții, în cele mai diverse domenii: – topograf la Mina Dalja în Petroșani , merceolog, tehnician, armurier, electronist, instructor la un club de radioamantori, profesor suplinitor (limba și literatura Română), director la Casa de Cultura a Sindicatelor din Codlea. Sergiu Someșan afirmă despre această perioadă a vieții sale ca fiind foarte importantă în formarea sa ca scriitor și că în proza sa se regăsește experiența acumulată în acești ani “de căutare”.
Din 1990 până în anul 2000 a ocupat mai multe funcții în administrația publică locală, în cadrul Primăriei Municipiului Codlea.