Ce ati dori sa imi transmiteti?

vineri, 3 februarie 2012

Nu incepe cu inceputul! - Writing tips

   A trecut ceva timp de cand am vorbit despre ce ar trebui sau nu sa facem atunci cand scriem (la proza ma refer), asa ca nu strica un nou mini-articol, nu-i asa? De data aceasta sursa este cunoscuta, asa ca am citat-o mai jos, pentru cei care vor sa citeasca in engleza. Totusi nu am respectat in intregime originalul... Let's begin!

   Primul lucru pe care trebuie sa-l faca un scriitor atunci cand scrie fictiune este sa capteze atentia  cititorului cat de repede posibil, de preferabil din prima pagina. O tehnica de baza este sa incepi povestea cu in medias res. Aceasta expresie in latina inseamna "in mijlocul lucrurilor". Folosit ca un termen literar, el face referire la nevoia de a intra direct in paine, in mijlocul actiunii sau a conflictului.

   Este deseori tentant pentru scriitori sa ofere mai intai informatii despre trecutul personajelor, locatia si alte asemenea detalii, dar se poate dovedi a fi o alegere proasta, din cauza ca incetineste ritmul povestii si chiar plictiseste.
  
   De aceea, cheia este sa sari peste expozitiune, cel putin temporar, si sa dai drumul conflictului central de la inceput. Pe langa faptul ca implici cititorul pe loc in actiune, aceasta te ajuta sa creezi tensiunea dorita: cititorul este interesat sa afle de ce conflictul descris are loc. Explicatiile detaliate umbresc intriga. Mai tarziu poti putin cate putin sa dezvalui secretele ce vor satisface curiozitatea cititorului.

   Pentru a umple golurile te poti folosi de: flashback, de exemplu, sau de discutiile dintre personaje ce cuprind evenimente anterioare. Scopul este de a oferi cititorului informatiile de care au nevoie, fara a-i coplesi cu detalii nefolositoare. Cel mai bine este sa imparti totul in bucatele mici pentru a nu realiza ca au fost informati decat mult mai tarziu.         
   
   Desigur, nu este nimic gresit cu paragrafele lungi, atata timp cat esti atent la detalii. Poate fii un lucru bun, dar nu te astepta ca cititorul sa ocoleasca toate obstacolele pana va ajunge la  miezul povestii. 
Si pe final un mic sfat! Scrie, scrie, scrie... 
XOXO

2 fantasies:

DORICE spunea...

Super! Multumim pt tipsuri!

Diana Gavrila spunea...

@ Dorice: Sper sa-ti fie de ajutor! Te-am pupacit! :D