Synopsis:
Franny Banks este o actriță care se zbate să reușească în New York cu doar 6 luni rămase din termenul limită de 3 ani. Până acum eforturile sale s-au materializat într-o reclamă pentru pulovere groaznice de Crăciun și o slujbă degradantă de chelneriță. Ea locuiește în Brooklyn cu doi colegi de cameră - Jane, cea mai bună colegă din facultate și Dan, un scriitor de SF care nu este chiar genul ei. În același timp, ea se luptă cu sentimentele pentru un tip suspect de fermecător din clasa de actorie și găsirea unui produs minune pentru păr care să i se potrivească.
Până una alta, ea visează să facă lucruri „importante”, dar se pare că singurele ei audiții sunt reclamele pentru lichid de vase și unt de arahide. Este greu de spus dacă va rămâne mai întâi fără timp sau fără bani, dar în orice caz, eșecul ar însemna că nu are nicio abilitate să reușească în lumea reală. Tatăl ei dorește ca ea să se întoarcă acasă și să predea, nu primește nicio veste de la agentul ei și colega ei Penelope, care pare că o susține, va deveni cea mai mare competiție de până acum.
Someday, Someday, Maybe este un debut amuzant și fermecător despre regăsire, descoperirea dragostei și, cel mai dificil dintre toate, găsirea unui loc de muncă în lumea actoriei.
Recenzia mea:
Primul lucru pe care trebuie să-l menționez este că am început această carte imediat ce am descoperit-o datorită faptului că o ador pe Lauren Graham pentru munca sa ca actriță și pentru că am fost curioasă să văd despre ce este vorba. Mereu am considerat Lauren că are un minunat simț al umorului și am fost încântată peste măsură să văd că acest talent îl „moștenește” și personajul principal din cartea ei, Franny Banks. Acum câteva minute am terminat-o de citit și am simțit impulsul (rar pentru mine!) să discut despre ea, înainte să uit detaliile (așa cum se întâmplă de obicei). Haideți să începem!
FRANNY |
În prim plan o avem pe Franny Banks o tânără ce s-a mutat în Brooklyn în urmă cu doi ani jumătate (NY) pentru a-și urma cariera de actriță, dar din păcate nu a realizat prea multe și acum este contra cronometru. Ea i-a promis iubitului ei Clark că va renunța la visul ei, se va muta cu el și va deveni profesoară ca tatăl ei dacă în 3 ani nu va reuși să se întrețină de pe urma talentului ei în actorie. Odată cu această dată limită devine din ce în ce mai stresată, mai ales când își dă seama că există multe aspecte pe care nu le cunoaște despre acest business. Deși este convinsă că odată cu alegerea unui impresar viața ei va deveni mai ușoară, va învăța că norocul ei nu s-a schimbat peste noapte chiar și după acest realizare.
Datorită faptului că nu se descurcă foarte bine financiar, ea împarte un apartament cu Jane, colega ei cea mai bună din facultate și Dan, un scriitor de SF. Relația lor este de invidiat din toate punctele de vedere și i-am admirat mult pentru sprijinul pe care și-l oferă unul altuia în momentele dificilă. Fiindcă aparțin lumii artelor, ei înțeleg foarte bine încercările peste care trebuie să treacă pentru a fi remarcat de persoana potrivită, pentru a deveni cunoscut. Jane este cea care o convinge să aibă încredere în propriile abilități și să nu se dea bătută, iar Dan este ceasul ei deșteptător și o liniștește în situațiile critice prin simpla lui prezență. Parcă aș fi dorit să am și eu asemenea colegi/prieteni.
DAN |
Un alt personaj demn de menționat este James, frumosul coleg din clasa de actorie care se bucură de un oarecare succes și care se arată interesat de ea. La început l-am îndrăgit și am dorit să îl cunosc mai bine, dar după ce mi-am dat seama cât este de infatuat și de fals mi-am dorit să îi dau două peste cap pentru mentalitatea și atitudinea lui. Bărbat insuportabil! Nu are legătură cu minunatul Nico de mai jos, dar așa mi l-am imaginat eu. :D
JAMES |
Per total, am avut parte de o experiență foarte plăcută alături de Franny, am gustat puțin din ceea ce înseamnă să fii actriță și am jonglat între diferite castinguri și slujba de chelneriță care o ajută să-și plătească facturile, totul cu un zâmbet mare pe față și pregătită cu glume pentru orice situație. Mi-a fost dor să întâlnesc un asemenea personaj!
Stilul autoarei este atrăgător și ușor de parcurs, plin de pasaje inteligente și replici amuzante. Personajele au fost bine prezentate, realistice și plăcute, iar universul acesta artistic în care Franny se învârte foarte bine descris, am simțit că mă aflu acolo în fiecare moment. Pe parcursul timpului petrecut citind Someday, Someday, Maybe am locuit în New York-ul anilor '90, în Brooklyn mai exact și am învățat foarte multe despre această industrie. Era și probabil încă este un mediu dur.
Deși mi-a plăcut foarte mult i-am dat 4 stele în loc de 5, deoarece pe alocuri am avut impresia că povestea nu se îndreaptă nicăieri, iar finalul aș fi vrut să nu fie atât de brusc. E adevărat că a lăsat niște indicii despre ce urma să se întâmple, dar un capitol sau două în plus ar fi fost perfect. M-am bucurat însă să aflu că Lauren se gândește la un alt roman, chiar dacă nu este o continuare propriu-zisă.
Vă recomand cu drag să citiți această carte dacă vă place de Lauren Graham, dacă sunteți interesați de actorie sau pentru orice alt motiv, chiar și din curiozitate. Eu abia aștept să apară și serialul pentru a vedea cine va interpreta toate aceste minunate personaje.
Ce spuneți? Sunteți interesați?
Nota mea:
Mi-a plăcut foarte mult.
Despre Lauren Graham:
Este o actriță americană, producător și romancier debutant, cunoscută pentru rolul Lorelei Gilmore din serialul Gilmore Girls și Sarah Braverman din Parenthood.
Romanul său de debut, Someday, Someday, Maybe este o ficțiune bazată pe experiența sa ca actriță în New York în mijlocul anilor 1990. În mai 2013, cartea sa a intrat în lista celor mai vândute cărți de la New York Times.
Lauren Graham a semnat un contract cu Warner Bros. Television și compania de producție a lui Ellen DeGeneres ”A Very Good Production” pentru a adapta cartea într-un serial TV, iar scenariul va fi scris de ea. Se spune că pregătește și un ”companion novel”.
0 fantasies:
Trimiteți un comentariu