Ce ati dori sa imi transmiteti?

miercuri, 15 iulie 2015

Recenzie „Îți amintești de mine?” de Sophie Kinsella

  

Sinopsis:
Varianta modernă a basmului Cenușăreasa! 

„Îți amintești de mine?” este una dintre cele mai reușite parodii ale „vieții de lux, la înălțime”. Eroina romanului, Lexi Smart, se trezește într‑un spital londonez și are o mare surpriză. Dinții ei sunt perfecți. Corpul ei, la fel. Are o geantă Louis Vuitton. Abia scăpată dintr‑un accident de mașină (cu propriul Mercedes), și‑a pierdut o bucată consistentă de memorie, mai precis trei ani, și este pe cale să afle cât de mult s‑au schimbat lucrurile între timp. Cumva, Lexi a reușit să ajungă dintr‑o fată muncitoare de 25 de ani o mare afaceristă de 28, care locuiește într‑un penthouse superb, are o asistentă personală de shopping, un grup de noi prieteni fermecători și urmează o dietă fără carbohidrați. Și de unde a apărut oare acest soț chipeș, care se pare ca mai e și milionar? Deși mintea i‑a rămas cu trei ani în trecut, Lexi e hotărâtă să accepte această minunată lume nouă și să fie... cine pare a fi. Desigur, până când apare în scenă și un amant! 


O carte minunată, plină de umor, dar și de lacrimi. Sophie Kinsella reușește să transforme un accident soldat cu pierderea memoriei într-o poveste înviorător de amuzantă.” (USA Today)

Părerea mea: 
Zilele trecute am cumpărat cartea asta și să fiu sinceră primul lucru care mi-a atras atenția a fost coperta. E super cute și îți dă o stare de bună dispoziție. Nu vi se pare? De la Sophie Kinsella am mai citit acum ceva timp o carte (Supermenajera) care mi-a plăcut în mare parte, așa că eram familiară cu stilul ei. Pentru mine vara este anotimpul perfect pentru chick-lit și luând în considerare asta și prețul redus nu m-am putut abține să nu o iau. 

Totuși nu mă așteptam să îmi placă atât de mult cartea, fiindcă a început ca o poveste clișeică și credeam că aveam toate răspunsurile înainte să trec de primele capitole. Firul narațiunii m-a luat însă prin surprindere, la fel și Lexi, personajul principal care este poate fi ușor confundată cu una dintre noi. Povestea poate fi într-adevăr comparată cu cea a unei Cenușărese moderne pentru că la prima vedere aceasta primește peste noapte tot ceea ce și-a dorit, dar de fapt ea a muncit pentru acele lucruri în ultimii trei ani și nu își amintește din cauza unui accident de mașină. 



Am citit cartea în engleză și m-a surprins lejeritatea cu care am parcurs-o, fiind scrisă într-un mod atrăgător, palpitant și amuzant pe alocuri. Acțiunile lui Lexi sunt calculate la fiecare pas și încearcă să se adapteze la noua viață pe care nu o cunoaște. Ea se străduiește să devină persoana sofisticată, atletică, dură despre care vorbește toată lumea, inclusiv frumosul și necunoscutul ei soț. Deși lucrurile par perfecte, curând Lexi realizează că acestea nu îi oferă nicio bucurie: nici casa luxoasă în care locuiește, unde se teme să nu murdărească sau să spargă ceva, nici soțul ei atent și aparent romantic care este nepăsător în ceea ce privesc problemele importante cu care ea se confruntă. Soțul ei mi s-a părut unul dintre cele mai plictisitoare și frustrante personaje despre care am citit în ultima vreme. Părerile stupide și indiferența lui m-au enervat la culme de multe ori, dar asta nu m-a făcut decât să îl apreciez pe Jon (amantul :P ) mai mult. Ghinionul lui!


A fost interesantă ideea acestei amnezii și modul în care autoarea a pus în antiteză cele două „realități” din viața lui Lexi: prima, cea pe care ea și-o amintește și cealaltă în care trăiește în prezent și care îi oferă surprize la fiecare pas. Deși ea are impresia că s-a schimbat la 180 de grade, dorințele sale au rămas aceleași și va lupta împotriva morilor de vânt pentru a-și susține prietenii și convingerile personale, motiv pentru care o admir foarte mult.

Relația cu mama sa mi s-a părut foarte ciudată, în special adorația mamei ei pentru căței, în timp ce lipsea aproape cu desăvârșire grija pentru fiicele sale. Sora mai mică a lui Lexi nu a fost prezentă foarte mult în roman, dar mi s-a părut drăguță, nebunatică și foarte haioasă.

În ceea ce privește așa-zisul amant, Jon (care by the way este un arhitect foarte mișto), mi-a plăcut că s-a folosit de rațiune și nu s-a mai aruncat cu capul înainte. De data aceasta, ea alege să acționeze corect și să nu își înșele soțul, iar fiecare decizie e luată cu atenție și exact cum ar trebui.


Per total a fost o poveste foarte frumoasă despre prietenie, dragoste, adevărate valori și aspecte importante pe care ar trebui să le prețuim în viața noastră. Și mai presus de toate, o lecție în care este clar că banii nu aduc fericirea.   

Great book! You need to read it.


Despre Sophie Kinsella:
Sophie Kinsella s-a născut în 1969, la Londra. A studiat științele politice, filozofia și economia la Oxford și a lucrat ca ziaristă specializată în domeniul financiar, însă succesul romanului ei de debut a convins-o să se dedice în exclusivitate scrisului. La Editura Polirom au apărut: La cumpărături în rochie de mireasă (2005), Poți să ții un secret? (2006), La cumpărături cu sora mea (2006), Goana după cumpărături la New York (2007), Mă dau în vânt după cumpărături (2006), Supermenajera (2007), La cumpărături cu bebe (2008),
Îți amintești de mine? (2008), Fata fantomă (2009), La cumpărături cu Minnie (2010), Am numărul tău (2012).